Elektriseermachine van Wimshurst
De Wimshurst machine (Van-de-Graaff-generator) is een elektriseermachine voor het opwekken van zeer hoge spanningen.
Het apparaat werd ontwikkeld tussen 1880 en 1883 door de Britse uitvinder James Wimshurst (1832 - 1903).
De Wimshurst is een fraai afgewerkte en zeer functionele machine die voor een spectaculair practicum ‘statische elektriciteit’ garant staat.
Een les kan niet interessanter beginnen dan met de flitsen van de flitsmachine. Maak flitsen tot 6 cm lang, gewoon door aan de slinger te draaien.
De flitsen springen om de paar seconden van elektrode naar elektrode en de omringende lucht ruikt een beetje als een onweer. De afstotende krachten tussen elektrostatische ladingen met dezelfde naam worden zichtbaar gemaakt. Er zijn knallende vonken.
De flitsen worden gegenereerd door statische elektriciteit bij het draaien van de plexiglas ruiten. Ze zijn echter absoluut onschadelijk omdat de machine een hoge spanning genereert maar slechts zeer lage stromen.
Informatie
Fascinatie met energie: flitsmachine
Zo maak je het onderwerp elektriciteit echt interessant voor je studenten!
Elektrostatische lading wordt zichtbaar
indrukwekkende flitsen
Incl. Instructies en veiligheidsinformatie
Bijzonderheden
- Leeftijd vanaf 12+ jaar
- Productkleur: metaalachtig, blauw, zwart
- Product afmeting: D: 18 cm, B: 29 cm, H: 34 cm.
- Gewicht: 1,95 kg
- Afmeting doos: 37 cm x 34 cm x 22 cm
- Incl. Instructies en veiligheidsinformatie
- Deze set is bedoeld voor het onderwijs en demonstratie doeleinden, de set is niet bedoeld als speelgoed.
Download
>> Hier de handleiding DE / ENG / FR
Download
>> Hier de handleiding (eenvoudig) NL
LET OP:
- De Wimshurt machine wekt spanningen op tot ongeveer 30.000 volt. Raak de geleide bollen nooit aan tenzij je zeker bent dat zij volledig zijn ontladen.
-
- Pacemakers en andere elektronische medische implantaten kunnen defect raken of storingen vertonen bij ontladingen van de statische elektriciteit.
-
- Iemand die gebruik maakt van dergelijke hulpmiddelen mag onder geen voorwaarde deze machine bedienen of zich dicht in de buurt bevinden van een werkend apparaat.
-
- Deze set moet altijd onder begeleiding van een volwassene gebruikt worden.
Informatie over de elektriseermachine van Wimshurst
De elektriseermachine van Wimshurst is een elektriseermachine voor het opwekken van hoge spanningen die tussen 1880 en 1883 werd ontwikkeld door de Britse uitvinder James Wimshurst (1832-1903).
Kenmerkend zijn de twee verticaal gemonteerde en in tegengestelde richting draaiende schijven, twee kruislings geplaatste staven met metalen borstels en een vonkbrug.
Deze machines behoren tot het type elektriseermachines die elektrische ladingen genereren via influentie of elektrostatische inductie.
Eerdere machines van dit type werden ontwikkeld door onder anderen Wilhelm Holtz (1865 en 1867), August Toepler (1865) en J. Robert Voss (1880).
Deze oudere machines waren echter minder efficiënt en toonden het onvoorspelbare gedrag van het ompolen van de polariteit. De machine van Wimshurst had dit gebrek niet. Vanaf 1895 werd de machine gebruikt voor het activeren van röntgenbuizen.
Een model van de elektriseermachine van Wimshurst is te bezichtigen in het Teylers Museum in Haarlem.
De generator van Wimshurst bestaat uit twee geïsoleerde schijven van glas of eboniet, die bekleed zijn met strips van tin- of zilverfolie.
Een strip krijgt lading geïnduceerd door de in tegengestelde richting draaiende strips van de andere schijf. Deze lading wordt afgevangen door metalen kammen en getransporteerd naar de Leidse flessen op de hoeken van de machine.
De Leidse flessen verzamelen de lading tot het moment dat de spanning over de vonkbrug zo groot is geworden dat er overslag plaatsvindt en er een vonk overspringt, waarna het proces zich herhaalt.
De Leidse flessen zijn twee condensatoren in serie, zodat de totale capaciteit kan worden verdubbeld door één ervan kort te sluiten.
De machine is zelf startend, wat betekent dat er geen externe elektriciteit toegevoegd hoeft te worden om een startlading te creëren.
Daarentegen heeft de machine wel mechanische energie nodig om de schijven tegen het elektrisch veld in te laten draaien en het is deze energie die de elektriseermachine omzet in elektrische energie.